Abdomen (Karın) Ultrasonografisi Nedir? Bu ultrason ile hangi organlar incelenir ve ne tür bir hazırlık gerektirmektedir?

Batın ultrasonografisi ya da Abdominal ultrasonografi diye de adlandırılır.  Karnın sadece üst tarafı incelenecekse Üst Batın (Üst Abdominal) ultrasonografi, kasığa yakın alt karın bölgesi incelenecekse Pelvik ultrasonografi, her ikisi de incelenecekse Tüm Batın (Tüm Abdominal) ultrasonografi adı verilir.

 

Üst Abdominal (Batın) Ultrasonografi

Karnın üst tarafında yer alan; karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Mide ve bağırsaklar gaz içerdiğinden ultrason ile incelenemez. Mide ve bağırsaklar genelde endoskopi, kolonoskopi gibi yöntemlerle değerlendirilir. Ancak akut apandisit şüphesi olan hastalarda ultrasonografi çok yararlıdır.  Üst Abdominal (Üst Karın) ultrasonografisi yapılacak hastaların işlem öncesi 8 saat aç kalması istenir. Bu sayede safra kesesi dolu olarak görülür ve içindeki taş, tümör gibi oluşumlar saptanabilir. Hastanın aç olması bağırsak gazlarını da azaltacağından, genel görüntü kalitesini arttıracaktır. Hasta isterse su içebilir ancak bu inceleme için idrara sıkışık olmaya gerek yoktur.

 

Pelvik Ultrasonografi 

Mesane (idrar kesesi), erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalık gibi üreme organlarının incelenmesi için yapılır. Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak, idrar kesesinin içini ve arkasındaki üreme organlarını görebilmek için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. İdrar sıkışıklığının çok fazla olması, hem hasta sıkıntı çekeceğinden, hem de ultrason yaparken yeterli baskı yapılamayacağından istenmez. Uygun olan, hastanın tuvalete gitme isteği olması, ancak çok aşırı sıkışıklık hissetmemesidir. Bunun için, ultrasonografi tetkikinden 1 saat kadar önce 1 litre kadar su içmeye başlamak ve bu suyu yaklaşık yarım saatte bitirmek yeterlidir. Bu süre ve miktar kişiden kişiye değişebilir.

 

Tüm Abdominal (Batın) Ultrasonografi

Hem üst karın hem de pelvik bölgeyi (alt karın) kapsayan tetkiktir. Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır.  Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir. Bu sayede safra kesesi dolu olarak görülür ve içindeki taş, tümör gibi oluşumlar saptanabilir. Ayrıca, hasta idrara sıkışık olunca, idrar kesesinin yapısı ve içindeki taş, tümör gibi oluşumlar da görülebilir. En sık istenen ve karın bölgesindeki çoğu organın incelendiği Ultrason tetkikidir.

İletişim

Telefon:+90 312 467 67 65
Cep Telefon:+90 533 145 67 65

İran Caddesi Konur İş Merkezi 13/7 Kavaklıdere/ANKARA

E-posta:info@erizozden.com