Ultrasonografi, insan kulağının duyamayacağı frekanslardaki ses dalgalarını kullanarak vücudun içinin görüntülenmesini sağlayan tıbbi görüntüleme yöntemidir.  Gelişmiş ultrason cihazlarındaki Renkli Doppler özelliği sayesinde, damar içindeki kanın renkli olarak izlenmesi, akım hızının, damardaki tıkanıkların görüntülenmesi mümkün olur.

Bazı ultrason tetkikleri için  ön hazırlık gerekebilir. Örneğin karın bölgesine yönelik bir inceleme yapılacaksa, genellikle hastanın 8 saat aç olması tercih edilir. Bazı incelemeler için idrar torbasının dolu olması gerekir. Bu durumda ultrasona girmeden önce bir litre kadar su içerek idrara sıkışılır. Bazı ultrason tetkiklerinde ise  ön hazırlık yoktur. Randevu alırken size bu konuda bilgi verilecektir. 

Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır. Suyun hepsini  birden hızlıca içerseniz mideniz bulanıp kusabilirsiniz. Bu yüzden suyu 30-40 dakika içinde yavaş yavaş içiniz. İdrara çok fazla sıkışık olmanız gerekmez, yaklaşık ¾ dolulukta bir mesane yeterlidir. İdrara sıkışmaya başladığınızda haber verirseniz, en uygun aşamada sizi ultrasona alabiliriz.  Çocuklarda 7 yaş altında idrar sıkışıklığı genellikle gerekmez. Randevu alırken size bu konuda bilgi verilecektir.

Düzenli aldığınız ilaçlarınızı suyla içebilirsiniz. Ancak çay, süt, meyve suyu gibi sıvı gıdaları ve katı gıdaları almamanız gerekmektedir. Su içmenizin bir zararı yoktur.

İnsan vücudundaki çoğu organ ultrasonla değerlendirilebilir. Ancak; akciğerler, mide, bağırsaklar, beyin ve kemikler ultrasonla değil, diğer görüntüleme yöntemleriyle çok daha ayrıntılı olarak incelenebilir. Ultrason bazı özel durumlarda bu organlara yönelik bilgi de verebilir, ancak rutinde kullanılmaz.

En doğru yazılışı “ultrasonografi”dir. Halk arasında kullanılan “ultrasyon” ise yanlıştır.  Çoğu yerde kısaca “ultrason” olarak geçer ve bu da yanlış bir kullanım değildir.

Hayır acımaz! Prostat biyopsisi yapmak için makat bölgesinden ince bir cihazla 10 cm kadar içeri gireriz. Anüs dediğimiz makat giriş bölgesinde ciddi bir darlık, büyük bir basur gibi bir problem yoksa bu işlem sadece hafif bir rahatsızlık verir. İğneyle parçaları almadan önce prostatı uyuşturduğumuz için, parçaların alınmasını genellikle hiç hissetmezsiniz, ya da bazılarını sinek ısırığı gibi hissedersiniz. Yukarıda bahsedilen, anüste darlık ya da büyük basur gibi problemi olan hastalarımızın ağrısı olursa, işleme devam etmeyiz ve işlemi daha sonra hafif bir anestezi altında, hasta hiç hissetmeden gerçekleştiririz.

Hayır değil. Karın bölgesine yönelik ultrason tetkikleri için açlık ve idrar sıkışıklığı genelde gereklidir. Ancak meme ultrasonu, tiroid ultrasonu, erkeklerde yumurtalıklara yönelik skrotal ultrason, kol veya bacak damarları için yapılan doppler tetkikleri veya bebeklerde kalça ultrasonu gibi incelemelerde hiçbir ön hazırlık yoktur.

Hayır yok. Ultrasonografi için ses dalgaları kullanılır ve insan vücuduna zararlı hiç bir etkisi yoktur. Hamile kadınlarda bebeğin görüntüleri de ultrasonla elde edilir ve hiç bir zarar vermez. 

Muayenehane adres ve telefonumuza İletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz. 

0 312 4676765

Kliniğizde hafta içi 11:00 - 19:00, cumartesi günleri 10:30 - 14:30 saatleri için randevu alabilirsiniiz. 

İletişim

Telefon:+90 312 467 67 65
Cep Telefon:+90 533 145 67 65

İran Caddesi Konur İş Merkezi 13/7 Kavaklıdere/ANKARA

E-posta:info@erizozden.com