Boyun Ultrasonu Nedir  ? Boyun Ultrasonografisinde  Tiroid bezine ek olarak, boyun bölgesindeki tükürük bezleri, damarlar ve lenf bezi büyümeleri ayrıntılı olarak  incelenir.

Boyun Ultrasonu Ne İçin Yapılır? Çoğu enfeksiyonda, çok sayıda iyi ve kötü huylu hastalıkta boyun bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme olur. İlgili doktor tarafından yapılan muayenede lenf bezlerinde büyümeden şüphelenilirse, Ultrason ile bu lenf bezlerinin yerleşimi, yapısı ve boyutlarının belirlenmesi tanıda büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası boyun lenf bezlerinde sıklıkla büyüme görülür. Bu tip durumlarda Ultrason, enfeksiyona bağlı büyüme ile, bazı kanserlere bağlı büyüme arasında ayrımı yapmak açısından faydalıdır. Birçok kanserde boyundaki lenf bezlerinde tutulum ve büyüme olmaktadır. Kanser tedavisi gören veya takipteki hastalarda Boyun Ultrasonu bu yüzden büyük önem taşımaktadır. Boyunda çok sayıda ve farklı yerleşimde lenf bezi bulunmakta olup, bu bölgelerin hepsinin taranması ve şüpheli tüm lenf bezlerinin ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir. Boyun Tomografisi veya MR ile de çok ayrıntılı görüntüler alınabilir. Ancak hastalar Bilgisayarlı Tomografide zararlı radyasyon ışınlarına maruz kalır, MR’da ise inceleme süresi uzundur. Ultrason bunlara göre çok daha ucuz ve ulaşılabilir bir yöntem olduğundan, sıklıkla tercih edilmektedir.

Boyun Ultrasonu Nasıl Yapılır? Boyun Ultrasonu tetkikinin herhangi bir ön hazırlığı yoktur. İnceleme hasta sırtüstü yatarken yapılır. Hastanın boynuna az miktarda jel sürülür ve hiçbir ağrı vermeyen bir ultrason başlığı boynunda dolaştırılarak, görüntüleri alınır. 

Boyun Ultrasonu Ne Kadar Sürer? Boyun bölgesindeki tüm lenf bezleri, tükürük bezleri, Tiroid bezi ve  çevre kas grupları ayrıntılı olarak incelenir. Bunlara ek olarak boyun bölgesindeki ana damarlar da gözden geçirilir. Detaylı ve önemli bir tetkiktir. Toplam inceleme süresi 30-60 dakika arasında değişmektedir.

Boyun Ultrasonu İçin Hangi Doktora Gidilir? Bu tetkik Radyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Diğer branşlardaki uzman hekimler de ellerinde bulunna Ultrason cihazıyla boyun bölgesini kontrol edebilir. Ancak Boyun Ultrasonu tetkikinin ayrıntılı olarak yapılması ve hastaya rapor verilmesi, sadece Radyoloji uzmanı tarafından yapılabilir. Özellikle yazılı sonuç verme işlemi, yasalara göre de sadece Radyoloji uzmanlarının yetkisindedir.

Boyun Ultrasonu Sonuçları Ne Kadar Sürede Çıkar: Merkezimizde amacımız Ultrason randevunuzu en kısa süreye vermek, mümkünse tetkiki aynı gün yapmaktır. Geldiğinizde göreceğiniz gibi, Ultrason ve Renkli Doppler tetkikleriniz detaylı bir şekilde, her hastaya uzun bir zaman ayrılarak yapılacaktır.  Tetkik sonuçlarınız ise inceleme bittikten hemen sonra, yaklaşık 15 dakika içinde tarafınıza yazılı rapor olarak verilir. Tercihinize göre sonuç raporunuz e-mail adresinize veya telefonunuza Pdf dosyası olarak da gönderilir. Tüm Ultrason ve Renkli Doppler tetkiklerinizi aynı gün yaptırıp, aynı gün sonucunu alabilirsiniz.

İletişim

Telefon:+90 312 467 67 65
Cep Telefon:+90 533 145 67 65

İran Caddesi Konur İş Merkezi 13/7 Kavaklıdere/ANKARA

E-posta:info@erizozden.com