Kadınlarda daha çok olmak üzere, her iki cinste de meme dokusunu incelemek için kullanılan bir yöntemdir. Memenin kistik hastalıklarında, meme kanseri şüphesinde ilk kullanılan yöntemdir. Meme tümörü taraması mammografi ile yapılır ancak mammografide hasta az da olsa iyonize (zararlı) radyasyon aldığından, sık takiplerde ve genç hastalarda Meme ultrasonografisi tercih edilir. İncelemenin herhangi bir ön hazırlığı yoktur.

Meme Ultrasonu Nedir  ? Konusunda uzman bir Radyolog tarafından, yeteri kadar zaman ayrılarak yapılan ayrıntılı bir Meme Ultrasonu ile, memedeki iyi ve kötü huylu tümörlerin büyük kısmı saptanmaktadır.

Meme Ultrasonu neden Yapılır? Meme Ultrasonu ile, memedeki iyi ve kötü huylu tümörlerin büyük kısmı saptanmaktadır. Mammografide hasta az da olsa iyonize (zararlı) radyasyon aldığından, sık takiplerde ve genç hastalarda mammografi yerine, Meme Ultrasonu tercih edilir. Mammografide meme iki plaka arasında sıkıştırıldığından, hastanın canı az da olsa acır. Oysa Ultrason sırasında hastanın hiç ağrısı ve acısı olmaz. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Son yıllarda daha da sık rastlanmaya başlanmıştır. Nadiren erkeklerde de görülebilir. Türkiye’de yaklaşık olarak her 12 kadından birinin, hayatı boyunca meme kanserine yakalanacağı bildirilmiştir. Özellikle ailesinde meme kanseri olan, menopoz sonrası dönemde olan, hiç doğum yapmamış ve/veya bebeğini emzirmemiş kadınlar ve obesite problemi olan kadınlar daha yüksek risk taşımaktadır. Meme kanserinde erken tanı çok önemli olduğundan, risk grubunda olsun ya da olmasın tüm kadınların belli aralıklarla doktoru tarafından meme muayenesine girmesi gerekmektedir. Ayrıca ergenlik döneminden başlayarak her kadının ayda bir, kendi kendine elle meme muayenesi yapması erken teşhis açısından büyük yarar sağlamaktadır.

Meme Ultrasonu Nasıl Yapılır? Ultrason meme dokusunu incelemek için kullanılan zararsız ve ağrısız bir yöntemdir. Meme Ultrasonu tetkikinin herhangi bir ön hazırlığı yoktur. İnceleme hasta sırtüstü yatarken yapılır. Hastanın boynuna az miktarda jel sürülür ve hiçbir ağrı vermeyen bir ultrason başlığı boynunda dolaştırılarak, görüntüleri alınır. 

Meme Ultrasonu Ne Kadar Sürer? Meme Ultrasonu en uzun süren ve en dikkatli yapılması gereken Ultrason tetkiklerinden biridir. Her iki meme ve koltuk altı bölgeleri  çok ayrıntılı olarak incelenir. Toplam inceleme süresi meme büyüklüğü ve memelerde kitle olup olmamasına göre değişmekle birlikte, yaklaşık 45-60 dakika arasında değişmektedir.

Meme Ultrasonunu Hangi Doktor Yapar? Bu tetkik Radyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Meme Ultrasonu tetkikinin sonucunda hastaya yazılı sonuç verme işlemi, sadece Radyoloji uzmanlarının yetkisindedir.

Meme Ultrasonu Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar: Merkezimizde amacımız Ultrason randevunuzu en kısa süreye vermek, mümkünse tetkiki aynı gün yapmaktır. Geldiğinizde göreceğiniz gibi, Ultrason ve Renkli Doppler tetkikleriniz detaylı bir şekilde, her hastaya uzun bir zaman ayrılarak yapılacaktır.  Tetkik sonuçlarınız ise inceleme bittikten hemen sonra, yaklaşık 15 dakika içinde tarafınıza yazılı rapor olarak verilir. Tercihinize göre sonuç raporunuz e-mail adresinize veya telefonunuza Pdf dosyası olarak da gönderilir. Tüm Ultrason ve Renkli Doppler tetkiklerinizi aynı gün yaptırıp, aynı gün sonucunu alabilirsiniz.

Meme Ultrasonunda Kitle, Kanser Görülür mü? Meme Ultrasonu’nda meme içindeki kistler, iyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörler yani kanserlerin büyük çoğunluğu görülür. Ancak, çok küçük boyutlu tümörler veya henüz tümör haline gelmemiş, kanserin başlangıcı sayılan  tuz gibi kireçlenmeler Meme Ultrasonu ile görülemeyebilir. Bu yüzden Meme Ultrasonu ve Mammografi genellikle birlikte değerlendirilir.

Mammografi mi Meme Ultrasonu mu? Bu iki tetkik, birbirini tamamlayan yöntemlerdir. Kötü huylu tümörler, çok erken aşamada, henüz kitle halini almadan meme dokusu içinde çok küçük kireçlenmeler şeklinde oluşabilir. Ultrason ile bunlar görülemeyebilir, bu yüzden genel taramalarda bunları da gösterebilen Mammografi tetkiki tercih edilir. Ancak mammografide bir kitle görüldüğünde, bunun basit bir kist mi, yoksa şüpheli katı bir oluşum mu olduğunu anlamak için Meme Ultrasonu yapılması gerekir.

İletişim

Telefon:+90 312 467 67 65
Cep Telefon:+90 533 145 67 65

İran Caddesi Konur İş Merkezi 13/7 Kavaklıdere/ANKARA

E-posta:info@erizozden.com