Kalça Ultrasonografisi

Bebeklerde Kalça Ultrasonu (Ultrasonografi) Neden Çekilir?

 Ultrason, bebeklerde kalça çıkığının araştırılmasında kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.  Çocuk doktorunun gerekli gördüğü zaman, genellikle bebek iki aylık olduğunda yapılan bir incelemedir. Elle yapılan muayenede normal olan kalçalarda da gelişme problemleri olabilir.  Bu yüzden çocuk doktorunun elle yaptığı muayenede bir problem saptanmasa da, her bebeğe Kalça Ultrasonu yapılması önerilmektedir. Böylece kalça ekleminin iyi gelişip gelişmediği ve varsa kalça çıkıkları erken dönemde teşhis edilmiş olur.

 

Kalça Ultrasonu Bebeklerde Nasıl Çekilir? Kalça ultrasonu zararlı ışın veya radyasyon içermez, bebeğe hiç acı vermez ve yaklaşık 15 dakika içinde tamamlanır. Herhangi bir ön hazırlığı yoktur. Isıtılan, ılık bir odada, bebeğin kalçasının üstüne yine önceden ısıtılmış ılık bir jel sürülerek yapılır. Küçük ultrason başlığı bebeğin kalçasının üstünde dolaştırılarak kalça eklemi incelenir. İncelemede kalça eklemini oluşturan farklı bölgelerin birleşme açıları ölçülür, kemik ve kıkırdak doku gelişimi kontrol edilir. Bebek sağa ve sola döndürülerek kalça ekleminin ölçümleri alınır. Devamında doktor bebeğin bacağı ve kalçasına bazı hareketler yaptırırken de ölçümler alır. Buna dinamik ölçümler adı verilir. Tüm bu ölçümlere göre, varsa kalça çıkığı, ya da çıkık olmasa bile, yeterli gelişim göstermeyen kalça eklemleri tespit edilir. Bu durumlarda, erken teşhis sağlandığı için ameliyat gerekmeden, çift ara bezi kullanmak gibi basit yöntemlerle kalça ekleminin normal gelişime ulaşması sağlanabilir.

 

Bebeğin Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir? Kalça çıkığı kontrolü için yapılan Kalça Ultrasonu, genellikle bebek iki aylık olduğunda çekilir. Bazı Çocuk doktorları bu tetkikin bebek 3 aylık olduğunda yapılmasını tercih edebilir.

 

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Sonucu Ne Olmalı? Bu incelemede bebeğin her iki kalçasındaki eklem yüzeylerinin açıları ölçülür. Bu yüzeylerin, femur adı verilen kalça kemiğinin baş kısmını tamamen kapsayacak kadar gelişmiş olması gerekmektedir. Yapılan açı ölçümlerinden en önemlisi alfa açısı ölçümüdür ve 60 dereceye eşit veya üzerinde olmalıdır. İki aylık bir bebekte alfa açısı ölçümü 50- 60 derece arasında ise, bir ay kadar sonra ikinci bir ultrason kontrolü daha yapılır. Ancak 50 derece altındaki alfa açısı ölçümlerinde vakit geçirmeden tedaviye başlanması önerilmektedir. Alfa açısı ölçümlerine ek olarak, beta açısı ve kapsama oranı denilen ek ölçümler de yapılmaktadır. Tüm bu ölçümlerin sonuçlarına göre Graf sınıflaması adı verilen, Ultrason’a göre belirlenen bir sınıflama yapılır. Graf Tip 1 normal inceleme demektir.

 

Bebekte Kalça Ultrason Ölçümü Normal Değilse Tedavi Nasıl Yapılır? Kalça Ultrasonu ölçümleri yukarıda bahsedildiği gibi tedavi gerektiren sınırlardaysa, Çocuk doktorunuz tedavi yöntemine karar verecektir. Bu yöntemler çift arabezi kullanımından başlayarak, kalça çıkığı olan tarafın özel bir askıya alınması veya ileri durumlarda ameliyat da olabilir.

 

Kalça Ultrasonu Sonuç Raporu Ne Zaman Çıkar: Merkezimizde amacımız Ultrason randevunuzu en kısa süreye vermek, mümkünse tetkiki aynı gün yapmaktır. Geldiğinizde göreceğiniz gibi, Ultrason tetkikleriniz detaylı bir şekilde, her hastaya yeterli zaman ayrılarak yapılacaktır.  Tetkik sonuçlarınız ise inceleme bittikten hemen sonra, yaklaşık 15 dakika içinde tarafınıza yazılı rapor olarak verilir. Tercihinize göre sonuç raporunuz e-mail adresinize veya telefonunuza Pdf dosyası olarak da gönderilir. Tüm Ultrason ve Renkli Doppler tetkiklerinizi aynı gün yaptırıp, aynı gün sonucunu alabilirsiniz.

İletişim

Telefon:+90 312 467 67 65
Cep Telefon:+90 533 145 67 65

İran Caddesi Konur İş Merkezi 13/7 Kavaklıdere/ANKARA

E-posta:info@erizozden.com